Na razgovoru za posao su me pitali koliko djece planiram imati

12/5/2021
Česta pitanja

Prema Zakonu o radu, poslodavac od Vas prilikom razgovora za posao ne smije tražiti bilo kakve podatke vezane za trudnoću, odnosno planiranje obitelji. To su osobni podaci koji nemaju nikakve veze s poslom, i samim time se ne tiču nikoga osim Vas i Vaše obitelji. Ukoliko Vam poslodavac postavlja takva pitanja, on Vas na taj način diskriminira na temelju spola, trudnoće, bračnog ili obiteljskog statusa. Možete potražiti zaštitu od takve diskriminacije. Kako biste bili pripremljeni, obratite se za savjet o tome kako postupiti u slučaju postavljanja takvih pitanja na razgovoru za posao:

  • Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koja će Vam dati pravni savjet i mogućnost konzultacija, te Vas uputiti kako dati najbolji odgovor;
  • Nekoj od nevladinih organizacija koje se bave pravima žena, a čija je svrha promicanje visokih standarda zaštite ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih vrijednosti u društvu. Takve udruge igraju važnu ulogu u suzbijanju diskriminacije i zaštite prava žena na tržištu. One većinom rade sa ženama koje su bile u takvoj situaciji, uslijed čega imaju iskustva i mogu Vam dati dobar savjet.

Ukoliko smatrate da niste dobili posao isključivo zato što ste poslodavcu dali do znanja da planirate obitelj, možete upotrijebiti slijedeća sredstva za zaštitu svojih prava:

  • Podnesite pritužbu Inspektoratu rada, koji mora po službenoj dužnosti pokrenuti inspekcijski nadzor;
  • Obratite se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koja će istražiti slučaj, tražiti očitovanje od poslodavca, pribaviti dokaze, dati poslodavcu obvezujuću preporuku, ali po potrebi i pokrenuti antidiskriminacijski postupak.

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.