Kolega me počeo masirati kada je došao do mog stola

12/5/2021
Česta pitanja

Takvo ponašanje je oblik seksualnog uznemiravanja, te je neprimjereno i nedopustivo. Postoji Više načina na koje se možete zaštititi:

  • Upozorite kolegu da je njegovo ponašanje krajnje neprimjereno i da ga ne želite i nećete trpjeti. Dajte mu do znanja da ste svjesni da se ne radi o „prijateljskom ponašanju“, nego o uznemiravanju.
  • Ukoliko kolega ne prestane s takvim ponašanjem, podnesite pritužbu poslodavcu povodom povrede dostojanstva.
  • Obratite se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koja će Vam dati pravni savjet i mogućnost konzultacija, tražiti očitovanje i dati obvezujuću preporuku prestanka s uznemiravanjem, a po potrebi pokrenuti antidiskriminacijski postupak.
  • Ukoliko postoji, potražite zaštitu od sindikata.
  • Obratite se za savjet nekoj od nevladinih organizacija koje se bave pravima žena, a čija je svrha promicanje visokih standarda zaštite ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih vrijednosti u društvu. Takve udruge imaju puno iskustva i igraju važnu ulogu u suzbijanju diskriminacije i zaštite prava žena na tržištu.
  • Ukoliko poslodavac na adekvatan način na provede postupak za zaštitu dostojanstva, možete, uz pomoć odvjetnika koji se bavi radnim pravom, sudsku zaštitu tražiti putem redovne građanske parnice pred nadležnim sudom ili posebnog anti-diskriminacijskog postupka uvedenog Zakonom o suzbijanju diskriminacije te Zakonom o ravnopravnosti spolova, također pred nadležnim sudom.

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.