Diskriminacija zbog rodiljnog ili roditeljskog dopusta

12/5/2021
Svjedočanstva

Samo da podijelim s vama gorko iskustvo povratka s porodiljnog gdje mi je rečeno da je, citiram, “nerealno očekivati da s dvoje djece mogu i dalje biti voditeljica ureda”. Jer djeca, znate, znaju biti često bolesna pa se ja samim time ne bih svojem nekadašnjem radnom mjestu mogla posvetiti kako treba, ni biti dostupna svetke i petke svom poslodavcu. U Hrvatskoj zena nakon porodiljnog moze biti sretna ako ima i dalje bilo gdje raditi.

Ovih dana navršava se punih 6god kako sam kod istog poslodavca, u tih 6god dvaput sam bila na porodiljnom, sa drugog sam se vratila prije nepuna 2mj i još uvijek se osjećam kao da sam tek počela raditi, kao neki pripravnik. Ljudi koji su ohoho poslije mene došli kod poslodavca imaju bolji status nego ja. Samo zato što sam rodila dvoje djece.

Ja sam radila do skoro 7.-mog mj.trudnoće( na određeno sam imala ugovor), radila sam jer su mi obećali vratiti me nakon god.dana, naravno ništa od toga,a u istoj firmi kad sam ostala trudna prije toga (znači I.put) radila sam prebacivali su mi svake 3 god.u drugu firmu ugovore pa nisam dobila stalni radni odnos, a kad sam ostala trudna dobila sam otkaz, pa ti biraj između karijere i obielji!! Više posao ne mogu nigdje dobiti jer imam djecu i uvjek je ista priča, koja me jaako već umara-ako smo mame nismo građanke drugog reda!

Temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme, zaposlena sam u jednoj tvrtki kao poslovna tajnica. Nakon što sam zatrudnjela i otišla na rodiljni dopust, poslodavac je na moje mjesto zaposlio drugu osobu, i to na neodređeno vrijeme.  Meni je ponuđen premještaj na radno mjesto u arhivu, s pola radnog vremena, a šef to pravda „promijenjenim radnim okolnostima“. Moji su radni uvjeti puno nepovoljniji i plaća manja, dok na mom radnom mjestu radi druga osoba.

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.