Čemu služi Radnica?

Projekt Radnica – Rodna jednakost u svijetu rada

Projekt se provodi od 1.1.2021. – 28.02.2023. te je financijski podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u iznosu od 130.761,15 eura. Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Ovaj sadržaj isključiva je odgovornost udruge CESI i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

CESI u partnerstvu sa Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova RH, marketinškom agencijom Señor iz Zagreba i najstarijom islandskom organizacijom za ženska prava IWRA – Icelandic Women's Rights Association provodi projekt Radnica – Rodna jednakost u svijetu rada s ciljem poboljšavanja nejednakog i diskriminatornog položaja žena u svijetu rada.

Zašto projekt Radnica?

U Republici Hrvatskoj žene se na tržištu rada nalaze u nejednakom položaju. Već dugi niz godina razlika u stopi zaposlenosti u odnosu na muškarce prelazi 10%. Prema Izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova najviše pritužbi na diskriminaciju zaprima upravo u području rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti (48,3%). Prema pritužbama građanki, životna dob i majčinstvo i dalje ostaju glavni uzroci rodne diskriminacije žena na tržištu rada, a one čine i većinu žrtava spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. U Hrvatskoj još uvijek ne postoje odgovarajuće mjere i propisi koje bi na učinkovit način poticale participaciju žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Slijedom toga, žene čine većinu nezaposlenih (55%), kao i većinu u potplaćenim sektorima. Isto tako, podzastupljene su na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja (12,6% u upravama i 22,3%u nadzornim odborima d.d.-a) te nailaze na tzv. stakleni strop jer nemaju jednake mogućnosti za napredovanje. Sve to rezultira time da žene imaju niže plaće i mirovine pa tako jaz u plaćama iznosi oko 13%, a u mirovinama 22%.

Što želimo postići projektom Radnica ?

Kako bi pridonijeli rodnoj jednakosti u svijetu rada želimo osnažiti predstavnice_ke organizacija civilnog društva i sindikata u zagovaračkom radu u svrhu poboljšanje položaja žena u svijetu rada.

Projektom želimo postići razumijevanje problematike rodne jednakosti u svijetu rada, kao i uključenost i aktivni angažman građanki i građana kroz široku javnu kampanju. Kroz aktivnosti povezivanja zainteresiranih organizacija i pojedinki_ca, radit ćemo na analizi mjera i politika te na zagovaranju  zakonodavnih mjera za postizanje rodne jednakosti u svijetu rada. Žrtvama diskriminacije te svim radnicama_ima pružati ćemo besplatnu pravnu pomoć kroz pravne savjete i informacije. Informacije o rodnoj jednakosti u svijetu rada kao i vijesti na temu objavljivat ćemo na portalu Radnica.org.

Radnica.org je nastala u okviru CESI programa „Socijalna pravda i jednake mogućnosti“ s ciljem suzbijana diskriminacije u svijetu rada.
Svrha portala Radnica.org je unaprijediti rodnu jednakost u svijetu rada kroz pružanje pravne pomoći i zaštite u području radnih i socijalnih prava kao i informirati društvo o rodnoj diskriminaciji u svijetu rada i zapošljavanja.
Aktivnosti koje provodimo su pružanje pravne pomoći, medijska kampanja i akcije zagovaranja.

Ostali donatori:

Osobe za kontakt:

Anamarija Tkalčec – anamarija.tkalcec@cesi.hr

Lana Kučer – lana.kucer@cesi.hr

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.

Radnica.org koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića (cookie) mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku (browseru). Pročitajte više u Pravilima privatnosti.