Kolega za isti posao ima veću plaću od mene

12/5/2021
Česta pitanja

Poslodavac Vas izravno diskriminira, stavljajući Vas u nepovoljniji položaj od muškog kolege, iako radite isti posao. Nema nikakve osnove da biste bili slabije plaćeni samo zato što ste žena, te postoji nekoliko institucija kojima se možete obratiti:

  • Obratite se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koja će Vam dati pravni savjet i mogućnost konzultacija, tražiti od poslodavca očitovanje koje uključuje opis radnog mjesta i platne liste, ukoliko utvrdi da je bilo nepravilnosti, dati poslodavcu obvezujuću preporuku o prestanku diskriminacije, a po potrebi pokrenuti antidiskriminacijski postupak.
  • Podnesite pritužbu Inspektoratu rada, koji mora po službenoj dužnosti pokrenuti inspekcijski nadzor kojim će se utvrditi je li Vaša niža plaća odraz diskriminacije.
  • Ukoliko postoji, obratite se sindikatu.
  • Obratite se za savjet nekoj od nevladinih organizacija koje se bave pravima žena, a čija je svrha promicanje visokih standarda zaštite ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih vrijednosti u društvu. Takve udruge imaju puno iskustva i igraju važnu ulogu u suzbijanju diskriminacije i zaštite prava žena na tržištu.

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.