Diskriminacija trudnica

12/5/2021
Svjedočanstva
Kako se “legalno” daju otkazi trudnicama

Ja sam 20 dana prije poroda dobila otkaz, stoga nisam bila nikako zastićena. Tadasnji šef mi je po kolegici poslao papire te doslovno preko noći zatvorio dućan gdje sam radila skoro 7 godina i otvorio novi, na drugo ime. Sad ja doma šaljem molbe i uživam sa svojim djetetom i nadam se bilo kakvom poslu jer je teško sa jednom plaćom.

U jednom lancu dućana gdje sam radila dugo, kad cura ostane trudna, ugovor joj se ne produzi i tako ostaje bez posla.  A to radi vecina poslodavaca.  Zakon je los i ne stiti majke i trudnice, pa zato  trudnica i nema , poslodavci samo koriste zakon koji ne štima.

Dno dna. One koje su to prošle razumiju. U mom slučaju poslodavac – država. Sa strahom se odlučiš na trudnoću, a onda te dočeka neproduženje ugovora za vrijeme porodiljnog. Država kao provodi neku pronatalitetnu politiku, a “ispod pulta” šutira trudnice i rodilje. I što onda očekivati od privatnika? Žene koje rade na određeno su u trudnoći i nakon nje jako diskriminirane, ne štiti ih niti jedan zakon. A mislim da bi bar u tom osjetljivom razdoblju sve trebale biti jednake.

Bila sam tri godine na ugovorima i taman trebala dobiti na neodređeno, ali  budući da sam ostala trudna dobila sam radnu knjižicu u ruke. U trgovinama se najčešće daju ugovori na određeno, pogotovo ženama koje bi danas sutra mogle ostat trudne. Iako je žena od komplikacija do kraja porodiljnog na teret države, poslodavcima ne odgovara jer kad se vrati možda bi mogla na bolovanje. Sramotno i strašno. Osobno sam pisala M. Opačić i svima iz vlade i svi su rekli da će se taj zakon promijeniti. To je bilo prije dvije godine. Toliko o tome.


Trudnoća = otkaz

Treću trudnoću sam tajila koliko sam mogla, iako sam imala stalan posao. Priznala sam trudnoću tek nakon otvaranja komplikacija, a i tada sam dočekana na noževe.  Ali ih ništa nije spriječilo da mi daju otkaz kada je beba imala 14 mjeseci.

Nakon što sam ostala trudna, ostala sam i bez posla. S tim da sam bila i izvrijeđana kad sam poslodavca obavijestila o trudnoći i o užasnim mučninama, koje su trajale dan i noć 4 mjeseca, zbog kojih nisam mogla raditi.

Dobila sam otkaz istog trenutka nakon što sam objavila trudnoću, i to nakon 14 godina rada kod tog istog poslodavca bez dana bolovanja.

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.