Zahtjev za rodno osviješten Zakon o radu!

27.10.2022

Slijedom izmjena Zakona o radu i s obzirom na to da su žene u području rada i zapošljavanja kontinuirano u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, organizirane u inicijativu Radnica želimo još jednom ukazati na neravnopravan položaj žena u svijetu rada i na moguće zakonske promjene s ciljem izrade zakonskih mjera koje direktno utječu na poboljšanje ravnopravnosti spolova u svijetu rada.

Zbog neravnopravnog položaja žena u svijetu rada smo krajem 2021. godine provele kampanju Nije u redu u uredu s ciljem bolje zaštite prava radnica i radnika. Pokrenutom peticijom smo tražile da poslodavac ne smije dati otkaz trudnici ili osobi na rodiljnom/roditeljskom dopustu za vrijeme trajanja i minimalno godinu dana nakon prestanka ovih uvjeta. Više od 20 000 građanki i građana potpisalo je peticiju i podržalo ovaj prijedlog za izmjenu Zakona o radu. Najveće kompanije u RH su također sudjelovale i podržale kampanju te se pitamo zašto Vlada ne prepoznaje ovaj problem i radi na njegovom rješavanju?

Osim toga izradile smo i rodnu analizu postojećeg Zakona o radu s prijedlozima poboljšanja zakonskih rješenja u svrhu izjednačavanja položaja žena i muškaraca u svijetu rada.

Tražimo da Vlada Republike Hrvatske prepozna sve probleme koji proizlaze iz diskriminatornih praksi i neravnopravnosti žena u svijetu rada, a izmjene Zakona o radu upravo su prilika da se osigura provedba mjera koje bi dovele do ravnopravnog položaja i sigurnijeg sustava rada za žene.

Tijekom saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o radu u prvom čitanju ministar Piletić izrazio je spremnost Vlade da u Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu uvrsti neke odredbe koje se tiču položaja žena u svijetu rada, kao i važnost ostvarenja načela ravnopravnosti spolova.

Stoga smo Vladi RH i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zajedno s drugim organizacijama i aktivistkinjama iz inicijative Radnica uputile zahtjev za rodno osviješten Zakon o radu te naše prijedloge izmjena i dopuna.

Zahtjevi Vladi i Ministarstvu i naši prijedlozi nalaze se ovdje:

Zahtjev za rodno osviješteni Zakon o radu

Prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o radu

Photo by Patrick Fore on Unsplash

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.