Europski dan jednakih plaća

15.11.2022

U EU su žene u prosjeku plaćene po satu 13,0% manje od muškaraca. To je jednako jednoj i pol mjesečnoj plaći. Zbog toga Europska komisija 2022. godine obilježava 15. studenoga kao simboličan dan za podizanje svijesti da radnice u Europi još uvijek u prosjeku zarađuju manje od svojih muških kolega (ovaj simboličan datum nije nužno isti svake godine jer se računa na temelju aktualnih podataka o razlikama u plaćama spolova).

Devet od deset Europljana_ki – žena i muškaraca – smatra da je neprihvatljivo da su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao ili rad jednake vrijednosti. Većina europskih radnika_ca zalaže se za objavu prosječnih plaća prema vrsti posla i spolu u svojoj tvrtki.

Rodni jaz u plaćama simptom je više strukturnih neravnoteža između muškaraca i žena u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovornostima za brigu o kućanstvu. Žene su još uvijek podzastupljene i podcijenjene na mjestima donošenja gospodarskih odluka. Velika većina znanstvenika_ca, inženjera_ki i kvalificiranih tehničkih radnika_ca su muškarci. Žene pak, nesrazmjerno obavljaju obveze brige o kućanstvu i djeci, a 90% radnica_kau djelatnostima skrbi čine žene dok je 7,7 milijuna žena nezaposleno zbog skrbničkih obaveza.

U ožujku 2020. Komisija je objavila svoju Strategiju rodne ravnopravnosti 2020. – 2025. u kojoj su utvrđene mjere za uklanjanje rodnog jaza u plaćama. Prijedlog Komisije o transparentnosti plaća, usvojen 4. ožujka 2021., uvodi mjere kojima se osigurava da žene i muškarci u EU-u dobiju jednaku plaću za jednaki rad. U lipnju 2022. Europski parlament i Vijeće odobrili su prijedlog Komisije za poboljšanje ravnoteže spolova u korporativnim odborima koji će uskoro će postati dijelom prava EU.

Komisija se također bavi podzastupljenošću žena na tržištu rada poboljšanjem ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja. Nova Direktiva o ravnoteži poslovnog i privatnog života stupila je na snagu 2. kolovoza 2022. U rujnu 2022. Komisija je predstavila Europsku strategiju skrbi kako bi osigurala kvalitetne,pristupačne i dostupne usluge skrbi diljem Europske unije.

Više o svemu pogledajte na ovom linku.

Tekst preuzet sa stranica Europske komisije.
Photo by Jannes Van den wouwer

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.