Analiza Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

27.4.2022

U suradnji s članicama inicijative Radnica, Ivom Čatipović iz SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava i Ivanom Dobrotić s Katedre za socijalnu politiku pri Studijskom centru socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izradile smo analizu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama temeljni je propis kojim je uređen sustav rodiljnih i roditeljskih potpora u Republici Hrvatskoj. Njime se, između ostalog, naše zakonodavstvo usklađuje i s određenim propisima EU. Posljednji takav jest Direktiva (EU) 2019/1158 Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi koja je stupila na snagu, a države članice moraju prenijeti odredbe u nacionalno zakonodavstvo do 2. kolovoza 2022.

Tako će predstojeće izmjene Zakona, prema najavama, biti usmjerene na usuglašavanje s odredbama navedene Direktive. Međutim, smatramo kako hrvatski sustav dopusta traži temeljitije izmjene, kao i da je Zakon potrebno poboljšati u više područja. Štoviše, potrebno je nanovo izraditi cijeli Zakon, a u cilju izmjene sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, ali i njegova pojednostavljivanja za krajnjeg korisnika_cu i same provoditelje.

Slijedom toga, izradile smo analizu postojećeg Zakona, uključivši konkretne prijedloge za njegovo unaprjeđenje van okvira koji od RH traži Direktiva. Na kraju analize sažele smo glavne preporuke za izmjenu Zakona.

Analizu možete preuzeti ovdje:

ZRRP - analiza odredbi i praksi

Prijavite diskriminaciju ili kršenje Vaših prava!

Hvala Vam! Javit ćemo se u najkraćem mogućem roku!

Oops! Nešto je pošlo po zlu, molimo Vas da ponovno ispunite formu.